medicijnen uit het milieu   

Hierbij nodigen wij u uit om op vrijdag 17 november as. op de Saxion Hogescholen, locatie Deventer, met studenten milieukunde en deskundigen van gedachten te wisselen over hoe medicijnen uit het aquatisch milieu geweerd kunnen worden.

Medicijnen in het milieu is een maatschappelijke vraagstuk waarvoor de interesse toeneemt. Medicijnen worden niet of slechts gedeeltelijk door het lichaam van mens en vee afgebroken, en worden met de urine en feces uitgescheiden. Via het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties en via de landbouwgrond komen de restanten in het oppervlaktewater terecht. Bodem- en waterorganismen worden hierdoor levenslang blootgesteld aan (zeer) lage concentraties van meerdere geneesmiddelen en de hieruit gevormde afbraakproducten. Over de gevolgen van deze vorm van diffuse vervuiling bestaan nog veel onzekerheden, maar in het licht van de Kaderrichtlijn Water zal komende jaren nagedacht moeten worden over concrete maatregelen ter vermindering van de medicijnvervuiling.

Door een aantal vierdejaars milieukundestudenten van de Saxion Hogescholen is een tweetal vooronderzoeken uitgevoerd naar twee belangrijke groepen humane geneesmiddelen, die naar verwachting milieurisico’s met zich meebrengen: anti-kankermiddelen (cytostatica) en synthetische hormonen, met de nadruk op ethinyl estradiol (o.a. een pilhormoon). Het doel van dit onderzoek, en ook van deze bijeenkomst, is gezamenlijk aanbevelingen te formuleren voor een duurzame aanpak van deze vormen van medicijnvervuiling.

Uw participatie is voor ons van grote waarde. Daarom hopen wij op uw aanwezigheid.

Locatie: Saxion Hogeschool Deventer

Tijdstip: 13.00 uur (zie programma)

Gegevens contactpersoon: Roy aan de Stegge, e-mail: 2400949@student.saxion.nl