kosten nieuwe zuiveringstechnieken
De aanschafkosten voor een hightechzuivering zijn nagenoeg even groot als de kosten voor een installatie voor een biologische zuivering 1).
De operationele kosten van de hightechzuivering liggen hoger dan biologische zuivering, al worden deze meerkosten per m3 minder bij hogere aantallen inwonersequivalenten.
De operationele kosten bestaan onder andere uit onderhoud, energiegebruik (m.n. ozon, UV en membraanfiltering), regelmatige reactivering en/of vervanging (actieve kool), en chemische reiniging (membranen). Bij alle technieken dient hoogopgeleid personeel tijdens het bedrijf voortdurend aanwezig te zijn 2).
Om de exacte kosten van van deze technieken te kunnen berekenen dienen ook de volgende posten in kaart gebracht te worden:
- verwerking van reststromen;
- nabehandeling van door de zuivering verzuurd water (in het geval van omgekeerde osmose);
- extra verwerkingskosten (verbranding) wegens grotere slibproductie (actieve kool) 3);
- energiekosten voor productie en aanvoer van grondstof (m.n. actieve kool).
1) het betreft de kosten voor een zandfilter met actief kool en ozonatie; of een zandfilter met membraanfiltering en omgekeerde osmose, en uitgaande van 50.000 en 200.000 inwonersequivalenten, Jones et al 2007, Questioning the excessive use of advanced treatment to remove organic micropollutants from wastewater, Environ. Sci. Technol. (41)5085-5089. NB de extra kosten bij omgekeerde osmose voor verwerking van nieuwe afvalstromen en herstel van verzuurd water, zijn niet berekend.
2) Püttmann et al 2008 Wassertechnische strategien zur reduzierung der trinkwasserbelastung durch arzneimittelwirkstoffe, Umweltwiss Schadst Forsch (20)209-226.
3) Jones et al 2007.