burgers en onafhankelijke informatie
 

 
Tekening: Frits Ahlefeldt (hikingartist.com)

Wij, burgers, verwachten in toenemende mate snelle en goedkope oplossingen voor onze behoeftes en ongemakken. Dat deze snelle en goedkope oplossingen ook negatieve gevolgen voor gezondheid, milieu en samenleving met zich meebrengen, houdt ons minder bezig.
 
Kennisname van de schadelijke gevolgen van ons handelen is een belangrijke stap. Een volgende stap is in de eigen dagelijkse praktijk technieken en methoden te ontwikkelen en toe te passen die geen schade veroorzaken. Hiermee kan iedere persoon, onafhankelijk van zijn of haar positie en functie, en in overeenstemming met zijn of haar mogelijkheden, een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving.

Een burger in een duurzame samenleving kan zijn of haar meningsvorming niet alleen baseren op nieuwsberichten, maatschappelijke acties of reclame. Voor een kritische consumptie, goede meningsvorming en meer invloed op de besluitvorming hebben we behoefte aan onafhankelijke, volledige en samenhangende informatie. Om aan deze behoefte te voldoen zijn onafhankelijke informatiecentra nodig die kennis uit verschillende vakgebieden bijeenbrengen, zich voortdurend actualiseren en informatie in een begrijpelijke taal communiceren. Zo is meer informatie over gevaarlijke stoffen gewenst: wat zijn de risico’s voor volksgezondheid en milieu, wat kan er aan gedaan worden om risico’s te beperken? 1).

1)  Abma A-J 2002, Een ideaal stoffeninformatiesysteem? Verkenning van de mogelijkheden om stoffeninformatie over milieu en gezondheid optimaal toegankelijk te maken voor een breed publiek, Chemiewinkel Rijksuniversiteit Groningen/Centrum voor Energie- en Milieukunde (IVEM) in opdracht van stichting Het Waterpakt.