de natuurlijke oorsprong van synthetische stoffen

Ondanks hun grote diversiteit hebben alle levensvormen, en daarmee ook de synthetische stoffen, dezelfde fysische en chemische basis. Zij zijn allen opgebouwd uit de zelfde chemische bouwstenen, koolstof (C), waterstof (H), zuurstof (O) en stikstof (N). Alleen de volgorde is verschillend en deze volgorde in de bouwstenen bepaalt de verschillen in uiterlijk en gedrag.


Vanaf de eerste helft van de twintigste eeuw en vooral vanaf de tweede wereldoorlog speelt de petrochemische industrie een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van synthetische stoffen. De belangrijkste grondstoffen zijn sindsdien olie en steenkool. Door het kraken (destillatie) van olie en koolteer (gemaakt van steenkool) wordt een groot aantal tussenproducten verkregen.

Foto: arby reed Flickr.com

In laboratoria worden de chemische eigenschappen van de verkregen producten beïnvloed door verdere afbraak, verandering, combinatie en vervanging, waardoor nieuwe tussenproducten ontstaan die totaal verschillen van het uitgangsmateriaal. Van deze nieuwe tussenproducten worden vrijwel alle huidige industriële producten gemaakt. Deze producten zijn onder meer kunststoffen, kunstrubber, textiel, explosieven, bestrijdingsmiddelen, oplosmiddelen, zepen, detergenten, cosmetica, kunstmest, medicijnen, verf, inkt, lijmen, kunstharsen, vloerbedekking, isolatiemateriaal en zelfs kunstmatige eiwitten.