2. matiging vleesconsumptie - maatschappelijk verantwoord consumeren I
Communicatie en educatie richt zich niet alleen op de boer (zie vorige maatregel), maar ook op de consument. Een gematigde consumptie van dierlijke eiwitten is goed voor de eigen gezondheid (hart- en bloedvaten). Dierlijke eiwitten kunnen gemakkelijk door plantaardige eiwitten vervangen worden.
Een gematigde vleesconsumptie is ook gunstig om vele andere redenen. Het vermindert:
- de wereldwijde druk op schaarse landbouwgrond. Voor de vleesconsumptie wordt veel landbouwgrond gebruikt. Vlees is een zeer inefficiënte manier van eiwitproductie. De productie van rood vlees kost tien keer meer aardoppervlak dan productie van plantaardige eiwitten1).
- dump van (gesubsidieerde) vleesproducten op andere markten, waardoor kleine ondernemers en lokale economieën verwoest en armoede bevorderd worden;
- kap van oerbos en daarmee het behoud van dier- en plantensoorten en conservering van koolstofdioxide (CO2);
- lucht-, bodem- en watervervuiling door fosfaten en nitraten;
- productie van broeikasgassen methaan en lachgas;
- bodem- en (grond)watervervuiling met metalen als koper, zink, cadmium en nikkel;
- medicijnvervuiling.
Een gematigde vleesconsumptie is hierdoor onderdeel van maatschappelijk verantwoord consumeren; zie ook de volgende maatregel ter vermindering van veterinaire medicijnvervuiling.
> Naar volgende maatregel ter vermindering van veterinaire medicijnvervuiling
1) Eickhout B, A Hanemaaijer, H Westhoek, 2008, Tijdschrift Milieu, jrg. 14, nr. 1.