ecologische dimensie
De ecologische dimensie betreft de vermindering van de ecologische voetafdruk van de (pluim)veeteeltsector. Het betreft:
- verstandig water-, grondstof- en energiegebruik, inclusief de productie van koolstofdioxide;
- minder of geen verspreiding (nulemissie) naar bodem, (grond- en oppervlakte)water, lucht, dierproducten en landbouwgewassen van: de metalen koper (als desinfecteermiddel gebruikt in voetbaden en als voedingsadditief), zink (als voedingsadditief), cadmium (uit kunstmest) en nikkel (uit veevoer en kunstmest), de voedingsstoffen (nutriënten) stikstof en nitraat, de broeikasgassen methaan en lachgas afkomstig uit de mest, bestrijdingsmiddelen en medicijnen, en antibioticaresistente bacteriën en bacteriegenen;
- geen (nieuwe) afvalproductie (nulafvalbeleid);
- beperkt ruimtegebruik;
- handhaving en verbetering van het organische stofgehalte van de bodem;
- behoud en verbetering van genetische variatie in rassen en gewassen;
- behoud en verbetering van soortdiversiteit in de bodem, het water;
- vermindering van de kap van tropische oerbos en daarmee bescherming van plant- en diersoorten en conservering van koolstofdioxide (CO2).