“groene” of natuurlijke moleculen

Dit zijn moleculen die al gedurende miljoenen jaren zijn gevormd onder invloed van andere moleculen en andere fysieke factoren, zoals temperatuur en druk. Moleculen, en hun bouwstenen (atomen en andere bouwstenen) zijn gezamenlijk geëvolutioneerd 1). Tijdens deze gezamenlijke evolutie is een bepaald evenwicht binnen en tussen de moleculen onderling en hun omgeving ontstaan. Moleculen hebben een optimale energetische toestand gevonden, waarin zij zich kunnen handhaven en zo min mogelijk energie verliezen. Deze behoefte aan een intern en extern energetisch evenwicht geldt voor alle moleculen. Het geldt ook voor alle organismen - die uit deze moleculen zijn opgebouwd.
 
De moleculen en fysieke factoren hebben ook de evolutie van alle organismen, waaronder de mens vorm gegeven. Zo hebben organismen, tijdens hun miljoenen jaren durende ontwikkeling, deze moleculen in hun herkenningssysteem opgenomen en deze kennis genetisch vastgelegd. Door moleculen te wijzigen of te bouwen wordt hun informatie veranderd en daarmee hun herkenbaarheid door andere moleculen en organismen 2). Door hun geringe herkenbaarheid is het organisme minder snel in staat te reageren op een eventuele schadelijke invloed (zie bijvoorbeeld bij hormoonverstoorders, zoals het synthetische pilhormoon EE2) en wordt het immuunsysteem meer belast.
Niet alleen vanuit een ecologisch en sociaal, maar ook vanuit een economisch oogpunt is de keus voor natuurlijke stoffen te rechtvaardigen. Doordat natuurlijke moleculen over het algemeen sneller worden afgebroken en/of uitgescheiden, is de kans op schade kleiner. Ook gedurende het “tweede leven”. Hierdoor liggen de kosten voor de levenscyclusanalyse, monitoring en risicobeoordeling bij deze moleculen lager. Bovendien is de kans kleiner dat de stof na toelating toch schadelijk blijkt te zijn en het molecuul alsnog uit de markt gehaald moet worden.




1) Prigogine Ilya e Isabelle Stengers, 1988 Le Temps el L’Eternité.
2) Ilya Prigogine (chemicus en wetenschapsfilosoof, Nobelprijs Scheikunde 1977), wikipedia.es 15 maart 2014.
Afbeelding: bewerkt naar Frits Ahleveldt, hikingartist.com