volledige levenscyclusanalyse
 
In de duurzame samenleving is iedere activiteit maatschappelijk en ethisch verantwoord. De vaststelling en evaluatie van alle duurzaamheidsaspecten in de hele levenscyclus van een product, techniek, dienst of beleid (levenscyclusanalyse, LCA) is een maatschappelijke en ethische verantwoording van de ontwikkeling en toepassing van dit/deze product, techniek, dienst of beleid.
 
De huidige transities van bijvoorbeeld fossiele naar hernieuwbare biomassa; en van chemische technologie naar biotechnologie en nanotechnologie, brengen ieder vooralsnog een complex netwerk van ongewenste sociale en ecologische neveneffecten met zich mee die elkaar onderling versterken. Zo kunnen hun verontreinigingen structurele veranderingen veroorzaken in milieukwaliteit, biodiversiteit en volksgezondheid, en daarmee economische schade veroorzaken (negatieve ecologische en sociale voetafdruk). Het is daarom van belang dat deze innovaties vanaf het begin begeleid worden door volledige levenscyclusanalyses. Aandachtspunten voor deze analyses zijn bijvoorbeeld dat de productie van grondstoffen, tussen- en eindproducten zo veel mogelijk lokaal plaats vindt ter bevordering van lokale werkgelegenheid. Ook kan de productie van biogrondstof de voedelvoorziening op de productielocatie niet in gevaar brengen.
 
In de tabel worden ecologische (blauw) en sociale parameters (geel) gegeven waarmee de verschillende fasen van de ontwikkeling of toepassing van een product, techniek, dienst of beleid doorgelicht kunnen worden.
 
sociale (geel) en ecologische (blauw) parameters per fase van de levenscyclus
(grijs = van toepassing; wit = niet van toepassing)