anti-kankermiddelen (cytostatica) in het oppervlaktewater - aanwezigheid en risico’s
 
Door Eri van Heijnsbergen en Heike Schmitt, IRAS Universiteit Utrecht.


In een literatuurstudie 1) werden mogelijke risico’s van het gebruik van cytostatica voor het aquatisch milieu onderzocht. Cytostatica zijn gedetecteerd in afvalwater uit ziekenhuizen tot een concentratie van 122 µg/L, in rioolwater en in het uitstromend water van installaties voor rioolwaterzuivering.
 
Cytostatica zijn in Nederland tot nu toe niet aangetoond in oppervlaktewateren. Gegevens over effecten op organismen bij langdurige blootstelling zijn schaars. Aan de hand van deze beperkte toxiciteitsgegevens en de maximaal gemeten en geschatte concentraties in oppervlaktewater, wordt geen risico voor aquatische organismen verwacht voor drie van vier geselecteerde cytostatica (cisplatine, cyclofosfamide, methotrexaat). Gezien de geringe marge tussen de verwachte concentratie van 5-fluorouracil in het oppervlaktewater en de effectconcentraties in chronische testen met algen en bacteriën zijn, afhankelijk van de afbraak in de afvalwaterzuivering, chronische effecten in oppervlaktewater niet uit te sluiten voor dit cytostaticum.

Download het volledige artikel.
Download the full article (in English).


1) uit H2O, sept. 2009. H2O is een vaktijdschrift op het gebied van watervoorziening en waterbeheer, zie www.vakbladh2o.nl.

Foto: www.flickr.com