Onvoldoende inzicht bestaat in de totale passieve antibioticaopname uit voeding, drank en drinkwater, gebruikartikelen en stof:
voeding In vlees, melkproducten, eieren en groenten worden regelmatig restanten van antibiotica aangetroffen. Geen gegevens zijn bekend van totale hoeveelheden antibiotica die via deze weg opgenomen worden. |
drank en drinkwater Tien onderzoekingen tussen 1985 en 1997 hebben 13 medicijnen in drinkwater en in voor drinkwater gebruikt grondwater aangetoond. De maximale concentraties die werden gemeten zijn 165 ng/L voor drinkwater en 7300 ng/L (7,3 µg/L) voor grondwater. Beide maxima betreffen clofibrinezuur. Volgens de literatuur zijn tot op 1999 zijn geen antibiotica in drinkwater aangetroffen 1) . In Nederland is daarna door het RIVM naar (slechts) 13 medicijnen in drinkwater gezocht en zijn vier medicijnen ook daadwerkelijk in drinkwater aangetroffen in concentraties tussen 10 - 30 ng/L. Het antibioticum sulphamethoxazol werd op twee locaties in drinkwater aangetroffen waar Maaswater als grondstof voor drinkwaterbereiding wordt gebruikt 2) . |
gebruiksartikelen In producten als tandpasta, mondwater, zeep e.d. worden in toenemende mate anti-bacteriële middelen, zoals triclosan, toegevoegd. Ook worden steeds vaker antibacteriële middelen als triclosan gebruikt in kleding (schoenzolen, sokken, sportkleding). Onbekend is welke antibiotica hiervoor precies worden gebruikt, in welke hoeveelheden en wat de opname via de huid is. Triclosan staat reeds lang bekend als een desinfecteermiddel dat in een groot aantal artikelen wordt toegepast. Volgens recentelijk onderzoek werkt triclosan als een antibioticum. Verondersteld wordt dat bacterien hiertegen resistent kunnen worden 3) . |
stof en aerosolen (kleine zwevende waterdruppeltjes) Stof van veeteeltbedrijven waar antibiotica in het voer worden toegediend bevat, naast (resistente) bacteriën, ook antibiotica. Veehouders krijgen op deze manier, naast resistente bacteriën, ook dagelijks antibiotica binnen. |