antibiotica in het lichaam


Onbedoelde (passieve) opname van antibiotica en andere medicijnrestanten uit het milieu vindt plaats via voeding, drank, gebruiksartikelen en lucht. Hoeveel antibiotica worden via deze routes opgenomen? Wat is de biologische activiteit van deze stoffen, inclusief hun omzettingsproducten?

Voor zoogdieren, zoals de mens, zal naar verwachting de directe giftigheid (acute toxiciteit) van de lage milieuconcentraties van deze geneesmiddelen gering zijn. Geneesmiddelen zijn, en worden in toenemende mate, op hun geringe giftigheid geselecteerd.

Over de gevolgen op de lange termijn van een voortdurende (chronische) blootstelling aan een cocktail antibiotica, vermengd met lage concentraties van andere geneesmiddelen en duizenden andere industriële stoffen, is niets bekend. Bij antibiotica zijn het waarschijnlijk vooral de indirecte effecten die van belang zijn. Chronische blootstelling aan antibiotica uit het milieu kan, bijvoorbeeld, de effecten van medicinaal toegepaste antibiotica beïnvloeden.
 
Ook beïnvloedt iedere actieve en passieve toediening van antibiotica het interne microbiële evenwicht en daarmee de microbiële verdediging tegen soorten die nieuwe infecties veroorzaken. Verder betekent iedere verstoring van het interne microbiële evenwicht een verstoring van de stofwisseling en verlaging van de productie van essentiële vitaminen die het lichaam tegen ziekten beschermen. Tenslotte kunnen sommige soorten antibiotica reeds bestaande gevoeligheden (hypersensitiviteit), zoals allergieën, stimuleren.
   
Zie verder penicillinen en tetracyclinen in het lichaam.

Afbeelding: Stg. Huize Aarde